Θεραπεία Περιοδοντίτιδας

Smile Dental Care | Περιοδοντολογία

Τι ορίζεται ως περιοδοντίτιδα?

Η περιοδοντίτιδα αποτελεί μια χρόνια φλεγμονώδη νόσο που αφορά τους περιοδοντικούς ιστούς (ούλα, οστό, και οστείνη του δοντιού). Είναι η 6η πιο συχνή νόσος παγκοσμίως. Κύρια συμπτώματα της αποτελούν η αιμορραγία, η υφίζηση των ούλων με αποτέλεσμα τα δόντια να φαίνονται μεγαλύτερα, η δημιουργία κενών ανάμεσα στα δόντια, η μετακίνηση τους και η κινητικότητα που σε τελικό στάδιο οδηγεί σε απώλεια των δοντιών.

Που οφείλεται η περιoδοντίτιδα?

Η μικροβιακή πλάκα είναι ο κύριος παράγοντας που ευθύνεται για την εμφάνιση περιοδοντίτιδας. Ωστόσο η έναρξη και η εξέλιξη της νόσου επηρεάζεται από την παρουσία και άλλων παραγόντων, όπως η μη σωστή εφαρμογή και συχνότητα στοματικής υγιεινής (Βούρτσισμα), το κάπνισμα, ο μη ελεγχόμενος Σακχαρώδης Διαβήτης, η κληρονομικότητα, φάρμακα όπως αντιυπερτασικά, αντιεπιληπτικά και ανοσοκατασταλτικά, ο βρουξισμός (το νυχτερινό τρίξιμο και σφίξιμο δοντιών επιταχύνει την απώλεια οστού σε παρουσία περιοδοντίτιδας), καθώς και το αυξημένο στρες.

Smile Dental Care | Μικροβιακή Πλάκα
Smile Dental Care | Στάδια Περιοδοντίτιδας

Πώς γίνεται η διάγνωση της περιοδοντίτιδας?

Η διάγνωση της περιοδοντίτιδας γίνεται με την κλινική εξέταση, όπου ανιχνεύεται με ειδικό εργαλείο (περιοδοντική μύλη) το βάθος των θυλάκων και η κινητικότητα των δοντιών. Πραγματοποιούνται επίσης ακτινογραφίες και συνολικά διαπιστώνεται η έκταση της βλάβης και διαμορφώνεται το κατάλληλο σχέδιο θεραπείας.

Συντηρητική – μη χειρουργική θεραπεία Περιοδοντίτιδας

Η θεραπεία της περιοδοντίτιδας αποτελείται από την απομάκρυνση μαλακών και σκληρών μικροβιακών εναποθέσεων από την επιφάνεια των δοντιών και τη ρίζα.

Το σημαντικότερο κομμάτι της θεραπείας όμως ώστε να είναι αποτελεσματική συνίσταται στην εκμάθηση του ασθενή για σωστή στοματική υγιεινή, δηλαδή σωστό βούρτσισμα και χρήση μεσοδόντιων βουρτσών για να μη μείνουν μικρόβια τα οποία θα προσκολληθούν εκ νέου στην επιφάνεια των δοντιών, δημιουργώντας νέες εναποθέσεις.

Η αρχική φάση θεραπείας της περιοδοντίτιδας περιλαμβάνει την αποτρύγωση και την ριζική απόξεση για την αφαίρεση μικροβιακών εναποθέσεων από την επιφάνεια της ρίζας, καθώς και οδηγίες στοματικής υγιεινής. Γίνεται ανά τεταρτημόριο υπό τοπική αναισθησία με υπερήχους και εργαλεία χειρός. Αποτελεί μία ανώδυνη διαδικασία.

Μπορεί να σταματήσει την εξέλιξη της νόσου, αλλά δεν μπορεί να αναγεννήσει τους ιστούς που έχουν καταστραφεί.

Η εκτίμηση του αποτελέσματος της θεραπείας, γίνεται 6-8 εβδομάδες μετά το πέρας της θεραπείας και αποφασίζεται εάν απαιτείται να προχωρήσουμε στη χειρουργική φάση, προκειμένου να αποτραπεί η απώλεια των δοντιών.

Smile Dental Care | Θεραπεία Ουλίτιδας και Συντηρητική – μη χειρουργική θεραπεία Περιοδοντίτιδας

FAQs – Συνήθεις Ερωτήσεις

1. Είναι μεταδοτική η περιοδοντίτιδα;

Η περιοδοντίτιδα δεν είναι μεταδοτική νόσος. Αποτελεί μια χρόνια φλεγμονώδη νόσο που αφορά τους περιοδοντικούς ιστούς (ούλα, οστό, και οστείνη του δοντιού). Η μικροβιακή πλάκα είναι ο κύριος παράγοντας που ευθύνεται για την εμφάνιση περιοδοντίτιδας. Ωστόσο η έναρξη και η εξέλιξη της νόσου επηρεάζεται από την παρουσία και άλλων παραγόντων, όπως η μη σωστή εφαρμογή και συχνότητα στοματικής υγιεινής (Βούρτσισμα), το κάπνισμα, ο μη ελεγχόμενος Σακχαρώδης Διαβήτης, η κληρονομικότητα, φάρμακα όπως αντιυπερτασικά, αντιεπιληπτικά και ανοσοκατασταλτικά, ο βρουξισμός (το νυχτερινό τρίξιμο και σφίξιμο δοντιών επιταχύνει την απώλεια οστού σε παρουσία περιοδοντίτιδας), καθώς και το αυξημένο στρες.

2. Ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στην εμφάνιση περιοδοντικών παθήσεων;

Η μικροβιακή πλάκα είναι ο κύριος παράγοντας που ευθύνεται για την εμφάνιση περιοδοντίτιδας. Ωστόσο η έναρξη και η εξέλιξη της νόσου επηρεάζεται από την παρουσία και άλλων παραγόντων, όπως η μη σωστή εφαρμογή και συχνότητα στοματικής υγιεινής (Βούρτσισμα), το κάπνισμα, ο μη ελεγχόμενος Σακχαρώδης Διαβήτης, η κληρονομικότητα, φάρμακα όπως αντιυπερτασικά, αντιεπιληπτικά και ανοσοκατασταλτικά, ο βρουξισμός (το νυχτερινό τρίξιμο και σφίξιμο δοντιών επιταχύνει την απώλεια οστού σε παρουσία περιοδοντίτιδας), καθώς και το αυξημένο στρες.

3. Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα της περιοδοντίτιδας;

Κύρια συμπτώματα της περιοδοντίτιδας αποτελούν η αιμορραγία, η υφίζηση των ούλων με αποτέλεσμα τα δόντια να φαίνονται μεγαλύτερα, η δημιουργία κενών ανάμεσα στα δόντια, η μετακίνηση τους και η κινητικότητα που σε τελικό στάδιο οδηγεί σε απώλεια των δοντιών.

4. Πρέπει να επιλέξω ειδική οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα για περιοδοντίτιδα;

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ειδική οδοντόκρεμα με αντιμικροβιακά συστατικά(χλωρεξιδίνη). Έπειτα συνιστάται οδοντόκρεμα με αυξημένη συγκέντρωση φθορίου για την πρόληψη της τερηδόνας ιδίως στις εκτεθειμένες ριζικές επιφάνειες. Η οδοντόβουρτσα θα πρέπει να έχει μαλακές ίνες και εργονομική λαβή ώστε να μπορεί να διευκολύνει το χειρισμό της οδοντόβουρτσας για αποτελεσματικότερο καθαρισμό των δοντιών.

5. Πως επηρεάζει το κάπνισμα την περιοδοντίτιδα;

Το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία των ούλων και όχι μόνο αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης περιοδοντίτιδας αλλά επιβαρύνει και την εξέλιξη της νόσου καθώς έχει αρνητική επίδραση στην αμυντική ικανότητα και στην επούλωση των ιστών κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Έχει διαπιστωθεί ότι οι καπνιστές εμφανίζουν κατά 5-20 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης περιοδοντίτιδας. Η διακοπή του καπνίσματος θεωρείται ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας που μπορεί να επιδράσει θετικά στην αντιμετώπιση της περιοδοντικής νόσου.

6. Είναι κληρονομική η περιοδοντίτιδα;

Ένας από τους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσει την έναρξη ή την εξέλιξη της περιοδοντικής νόσου είναι και η κληρονομικότητα. Η κληρονομικότητα αυτής της νόσου δεν σημαίνει ότι κάποιος ο οποίος έχει οικογενειακό ιστορικό περιοδοντίτιδας θα εμφανίσει απαραίτητα τη νόσο. Αντίθετα, είναι ένας παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισής της. Σε περίπτωση περιοδοντίτιδας στην οικογένεια, συνίσταται δυο φορές το χρόνο καθαρισμός από τον περιοδοντολόγο.

7. Πρέπει να αποφεύγω κάτι όταν έχω περιοδοντίτιδα;

Πέρα από τη μείωση ή διακοπή του καπνίσματος δεν υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να αποφεύγει ο ασθενής. Για να ελέγχεται η περιοδοντική νόσος είναι απαραίτητη η καλή στοματική υγιεινή και οι συχνοί περιοδοντολογικοί επανέλεγχοι.