Εξαγωγή Έγκλειστων Φρονιμητών

Συχνά οι φρονιμίτες δεν μπορούν να ανατείλουν στην κατάλληλη για αυτούς θέση. Μπορεί να μην υπάρχει αρκετός χώρος στην στοματική κοιλότητα ή εξαρχής η θέση τους μέσα στην γνάθο να είναι έκτοπη. Έτσι, άλλοι φρονιμίτες ανατέλλουν μερικώς (βγαίνουν στο στόμα με κάποια γωνία) και λέγονται ημιέγκλειστοι, ενώ άλλοι μένουν τελείως μέσα στην γνάθο και λέγονται έγκλειστοι. Μερικά από αυτά τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν είναι τα εξής:

Περιστεφανίτιδα

Όταν το δόντι έχει μερικώς ανατείλει στο στόμα, μικρόβια μπορούν να εισχωρήσουν μεταξύ του ούλου και του δοντιού και να δημιουργήσουν φλεγμονή στα ούλα.

Σχηματισμός κύστης

Όταν ένας φρονιμίτης είναι έγκλειστος, η καλύπτρα που περιβάλλει το δόντι μπορεί να γεμίσει υγρό και να δημιουργηθεί μία κύστη, η οποία μπορεί να καταστρέψει τα παρακείμενα δόντια, το οστό των γνάθων και τα νεύρα.

Τερηδόνα παρακείμενων δοντιών

Πολλές είναι οι φορές που ο φρονιμίτης έχει μία κλίση προς το μπροστινό δόντι και έτσι, στην γωνία που δημιουργείται εισχωρούν τροφές και μικρόβια με αποτέλεσμα να καθίσταται δύσκολη η πρόσβαση για καθαρισμό της περιοχής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο δεύτερος γομφίος να τερηδονίζεται.

Μετατόπιση των υπόλοιπων δοντιών

Στην περίπτωση που ο φρονιμήτης δεν ανατέλει κάθετα όπως τα υπόλοιπα δόντια, αλλά με κλίση, μπορεί να δημιουργηθούν ορθοδοντικές ανωμαλίες λόγω των πιέσεων που ασκούνται, οι οποίες είναι μεγάλες. Γι’ αυτό πολύ συχνά μετατοπίζονται παρακείμενα ή πιο μακρινά δόντια και ο ασθενής καταλαβαίνει κάτι τέτοιο συνήθως όταν βλέπει τα κάτω πρόσθιά του δόντια να στραβώνουν.