Λεύκανση

Η λεύκανση είναι μία μέθοδος της αισθητικής οδοντιατρικής.
Το αποτέλεσμα της είναι λαμπερά, λευκά δόντια που δίνουν στο πρόσωπο ζωντάνια και φρεσκάδα.
Πραγματοποιείται σε δόντια που έχουν χρωστικές ή κιτρινωπή χροιά.

Λεύκανση στο οδοντιατρείο

Η λεύκανση στο ιατρείο γίνεται υπό την επιτήρηση του οδοντιάτρου και διαρκεί περίπου 1 ώρα. Ο οδοντίατρος αρχικά καθαρίζει επιμελώς τα ούλα ώστε να μην υπάρχει τρυγία και στιλβώνει (γυαλίζει) τα δόντια. Στη συνέχεια ακολουθεί η απομόνωση των ούλων με ειδικό υλικό απομόνωσης, ώστε το λευκαντικό υλικό να μην έρθει σε επαφή με τα ούλα και τα ερεθίσει.

Αμέσως μετά τοποθετείται η λευκαντική ουσία στην οδοντική επιφάνεια των δοντιών που πρόκειται να υποβληθούν σε λεύκανση και ενεργοποιείται το υλικό με λάμπα φωτοπολυερισμού. Το υλικό παραμένει πάνω στα δόντια ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Τέλος ο οδοντίατρος ξεπλένει το λευκαντικό υλικό και ο ασθενής είναι έτοιμος με ένα φωτεινό χαμόγελο.

Λεύκανση στο σπίτι

Η λεύκανση στο σπίτι πραγματοποιείται από τον ίδιο τον ασθενή, ο οποίος φορά ειδικά μασελάκια λεύκανσης τα οποία γεμίζει με λευκαντικό υλικό που του έχει δώσει ο οδοντίατρος.

Στο πρώτο ραντεβού ο οδοντίατρος καθαρίζει τα ούλα και τα δόντια του ασθενούς και λαμβάνει ένα αποτύπωμα των δοντιών , το οποίο θα σταλεί στον οδοντοτεχνίτη για να κατασκευάσει  ειδικά εξατομικευμένα μασελάκια λεύκανσης για  τον ασθενή. Στο δεύτερο ραντεβού το μασελάκι είναι έτοιμο και ο οδοντίατρος ελέγχει αν αυτό εφαρμόζει ακριβώς στα δόντια του ασθενή, έπειτα παραδίδει τα μασελάκια μαζί με τη λευκαντική ουσία στον ασθενή και του δίνει τις απαραίτητες οδηγίες χρήσης και εφαρμογής του υλικού. Ο ασθενής φορά το μασελάκι γεμάτο με τη λευκαντική ουσία 2-3 ώρες τη μέρα για 12-14 μέρες.

Συνδυασμός λεύκανσης στο οδοντιατρείο και στο σπίτι

Είναι ένας συνδυασμός των δύο παραπάνω τεχνικών.

Εκτελείται πρώτα μία συνεδρία λεύκανσης στο ιατρείο και ο ασθενής συνεχίζει τη λεύκανση στο σπίτι για περίπου 7 μέρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τη συγκεκριμένη τεχνική ο ασθενής έχει το καλύτερο και σταθερότερο αποτέλεσμα που θα μπορούσε να αποκτήσει.

 

Λεύκανση με Laser

Η λεύκανση με laser είναι μια ανώδυνη διαδικασία που μπορεί να κάνει τα δόντια μας έως και 5 τόνους λευκότερα. Αρκεί μόνο μια επίσκεψη διάρκειας 30 λεπτών. Είναι μια μέθοδος απολύτως ασφαλής για τα δόντια και τα ούλα μας. Το laser ενεργοποιεί τον λευκαντικό παράγοντα (gel λεύκανσης), ώστε να δράσει πιο αποτελεσματικά και πιο γρήγορα. Το αποτέλεσμα είναι άμεσο και διαρκεί.

Είναι επώδυνη η διαδικασία της λεύκανσης με Laser?

Όλες οι λευκάνσεις είναι ανώδυνες. Υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί μια παροδική ευαισθησία κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, η οποία δεν προκαλεί κανενός είδους βλάβη στα δόντια.

Βλάπτει η λεύκανση τα δόντια?

Όταν η θεραπεία γίνεται σε οδοντίατρο που χρησιμοποιεί εγκεκριμένα και ελεγμένα υλικά δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο για την οδοντική ουσία. Δεν τρίβει την αδαμαντίνη ούτε βλάπτει την μορφολογία των δοντιών.

Επικίνδυνα για τα δόντια είναι κάποια υλικά που κυκλοφορούν ελεύθερα στο εμπόριο (ακόμη και σε φαρμακεία), γι’ αυτό είναι πάντα απαραίτητη η συμβουλή ενός οδοντιάτρου που ασχολείται με την λεύκανση και την αισθητική οδοντιατρική.

Που μπορεί να εφαρμοστεί η λεύκανση και ποιό είναι το αποτέλεσμα της?

Η λεύκανση μπορεί να εφαρμοστεί μόνο σε φυσικά δόντια και δόντια που έχουν δυσχρωμίες, κίτρινη ή γκρίζα σκιά.

Το αποτέλεσμα της θεραπείας αρχίζει να φαίνεται από τις πρώτες κιόλας μέρες. Καθημερινά, το χρώμα βελτιώνεται και όταν φτάσει στο μέγιστο, σταθεροποιείται. Το αποτέλεσμα δεν μπορεί να καθοριστεί από την αρχή. Εξαρτάται από το αρχικό χρώμα των δοντιών, την διαδικασία θεραπείας που θα ακολουθηθεί, τη κατάχρηση χρωστικών ουσιών κατά τη διάρκεια της κλπ.

Πονάει η λεύκανση?

Η αίσθηση του πόνου είναι διαφορετική στον κάθε ασθενή. Το ίδιο ισχύει και για τη λεύκανση. Σε περίπτωση που υπάρχει ευαισθησία κατά τη διάρκεια της θεραπείας, συστήνουμε τη λήψη παυσίπονου.  Σε κάθε περίπτωση, η ευαισθησία είναι κάτι παροδικό και δεν προκαλεί κανενός είδους βλάβη στα δόντια.

Τι πρέπει να αποφεύγω στη διάρκεια της λεύκανσης?

Κατά τη διάρκεια της λεύκανσης το δόντι είναι πιο ευάλωτο στις χρωστικές που προσλαμβάνει και πιο ευαίσθητο σε ερεθισμούς. Για αυτό θα πρέπει να αποφεύγονται τροφές και υγρά που περιέχουν χρωστικές (κόκκινο κρασί, cocacola, καφές, τσάι, παντζάρι), το τσιγάρο καθώς και όξινες τροφές όπως το λεμόνι.

Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα?

Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με ακρίβεια πόσο θα διαρκέσει το αποτέλεσμα. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Εάν το δόντι πριν τη λεύκανση ήταν αρκετά σκούρο, θα αργήσει να επανέλθει το αρχικό χρώμα.

Επίσης εάν ο ασθενής καπνίζει ή καταναλώνει τροφές με χρωστικές ουσίες, σίγουρα το αποτέλεσμα θα αρχίσει να εξασθενεί πιο γρήγορα.

Σημειώνουμε πάντα το αρχικό χρώμα κάθε ασθενή, το εξετάζουμε κάθε χρόνο και ανάλογα κρίνουμε εάν θα χρειαστεί να τονίσουμε το χρώμα με μια μικρή μήκους διαδικασία.

FAQs – Συνήθεις Ερωτήσεις

1. Κάνει κακό στα δόντια η λεύκανση;

Η λεύκανση των δοντιών είναι μια ασφαλής διαδικασία εάν εφαρμόζεται από τον εξειδικευμένο οδοντίατρο. Αν δεν γίνει σωστά ή αν χρησιμοποιούνται υπερβολικά ισχυρά λευκαντικά προϊόντα μπορεί να δημιουργηθεί υπερευαισθησία των δοντιών στο ζεστό ή στο κρύο. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες του οδοντιάτρου και να μην υπερβαίνετε τις συνιστώμενες δόσεις. Επιπλέον, η συζήτηση με τον οδοντίατρό σας πριν από τη λεύκανση είναι σημαντική για να αξιολογηθεί η κατάλληλη μέθοδος για εσάς και να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανοί κίνδυνοι.

2. Είναι επικίνδυνη η λεύκανση;

Όταν η θεραπεία γίνεται σε οδοντίατρο που χρησιμοποιεί εγκεκριμένα και ελεγμένα υλικά δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο για την οδοντική ουσία. Δεν τρίβει την αδαμαντίνη ούτε βλάπτει την μορφολογία των δοντιών. Επικίνδυνα για τα δόντια είναι κάποια υλικά που κυκλοφορούν ελεύθερα στο εμπόριο (ακόμη και σε φαρμακεία), γι’ αυτό είναι πάντα απαραίτητη η συμβουλή ενός οδοντιάτρου που ασχολείται με την λεύκανση και την αισθητική οδοντιατρική.

3. Κάθε πότε μπορώ να κάνω λεύκανση;

Η συχνότητα της λεύκανσης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Εάν το δόντι πριν τη λεύκανση ήταν αρκετά σκούρο, θα αργήσει να επανέλθει το αρχικό χρώμα. Επίσης εάν ο ασθενής καπνίζει ή καταναλώνει τροφές με χρωστικές ουσίες, σίγουρα το αποτέλεσμα θα αρχίσει να εξασθενεί πιο γρήγορα. Σημειώνουμε πάντα το αρχικό χρώμα κάθε ασθενή, το εξετάζουμε κάθε χρόνο και ανάλογα κρίνουμε εάν θα χρειαστεί να τονίσουμε το χρώμα με μια μικρή μήκους διαδικασία.

4. Τι δεν πρέπει να τρώμε μετά την λεύκανση;

Κατά τη διάρκεια της λεύκανσης το δόντι είναι πιο ευάλωτο στις χρωστικές που προσλαμβάνει και πιο ευαίσθητο σε ερεθισμούς. Για αυτό θα πρέπει να αποφεύγονται τροφές και υγρά που περιέχουν χρωστικές (κόκκινο κρασί, coca–cola, καφές, τσάι, παντζάρι), το τσιγάρο καθώς και όξινες τροφές όπως το λεμόνι.

5. Ποιοι μέθοδοι λεύκανσης υπάρχουν;

Λεύκανση στο οδοντιατρείο

Η λεύκανση στο ιατρείο γίνεται υπό την επιτήρηση του οδοντιάτρου και διαρκεί περίπου 1 ώρα. Ο οδοντίατρος αρχικά καθαρίζει επιμελώς τα ούλα ώστε να μην υπάρχει τρυγία και στιλβώνει (γυαλίζει) τα δόντια. Στη συνέχεια ακολουθεί η απομόνωση των ούλων με ειδικό υλικό απομόνωσης, ώστε το λευκαντικό υλικό να μην έρθει σε επαφή με τα ούλα και τα ερεθίσει. Αμέσως μετά τοποθετείται η λευκαντική ουσία στην οδοντική επιφάνεια των δοντιών που πρόκειται να υποβληθούν σε λεύκανση και ενεργοποιείται το υλικό με λάμπα φωτοπολυερισμού. Το υλικό παραμένει πάνω στα δόντια ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Τέλος ο οδοντίατρος ξεπλένει το λευκαντικό υλικό και ο ασθενής είναι έτοιμος με ένα φωτεινό χαμόγελο.

Λεύκανση στο σπίτι

Η λεύκανση στο σπίτι πραγματοποιείται από τον ίδιο τον ασθενή, ο οποίος φορά ειδικά μασελάκια λεύκανσης τα οποία γεμίζει με λευκαντικό υλικό που του έχει δώσει ο οδοντίατρος. Στο πρώτο ραντεβού ο οδοντίατρος καθαρίζει τα ούλα και τα δόντια του ασθενούς και λαμβάνει ένα αποτύπωμα των δοντιών , το οποίο θα σταλεί στον οδοντοτεχνίτη για να κατασκευάσει ειδικά εξατομικευμένα μασελάκια λεύκανσης για τον ασθενή. Στο δεύτερο ραντεβού το μασελάκι είναι έτοιμο και ο οδοντίατρος ελέγχει αν αυτό εφαρμόζει ακριβώς στα δόντια του ασθενή, έπειτα παραδίδει τα μασελάκια μαζί με τη λευκαντική ουσία στον ασθενή και του δίνει τις απαραίτητες οδηγίες χρήσης και εφαρμογής του υλικού. Ο ασθενής φορά το μασελάκι γεμάτο με τη λευκαντική ουσία 2-3 ώρες τη μέρα για 12-14 μέρες.

Συνδυασμός λεύκανσης στο οδοντιατρείο και στο σπίτι

Είναι ένας συνδυασμός των δύο παραπάνω τεχνικών. Εκτελείται πρώτα μία συνεδρία λεύκανσης στο ιατρείο και ο ασθενής συνεχίζει τη λεύκανση στο σπίτι για περίπου 7 μέρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι με τη συγκεκριμένη τεχνική ο ασθενής έχει το καλύτερο και σταθερότερο αποτέλεσμα που θα μπορούσε να αποκτήσει.

Λεύκανση με Laser

Η λεύκανση με laser είναι μια ανώδυνη διαδικασία που μπορεί να κάνει τα δόντια μας έως και 5 τόνους λευκότερα. Αρκεί μόνο μια επίσκεψη διάρκειας 30 λεπτών. Είναι μια μέθοδος απολύτως ασφαλής για τα δόντια και τα ούλα μας. Το laser ενεργοποιεί τον λευκαντικό παράγοντα (gel λεύκανσης), ώστε να δράσει πιο αποτελεσματικά και πιο γρήγορα. Το αποτέλεσμα είναι άμεσο και διαρκεί.

6. Λεύκανση δοντιών στο σπίτι, συνίσταται;

Η λεύκανση δοντιών στο σπίτι είναι μια επιλογή για πολλούς ανθρώπους που επιθυμούν να βελτιώσουν το χρώμα των δοντιών τους. Ωστόσο, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις οδηγίες προσεκτικά και να ενημερωθείτε για τα πλεονεκτήματα και τους περιορισμούς της διαδικασίας.

  • Η λεύκανση στο σπίτι επιτρέπει στους ασθενείς να χρησιμοποιούν τα λευκαντικά προϊόντα μόνοι τους με ασφάλεια, χωρίς την ανάγκη για επισκέψεις στον οδοντίατρο.
  • Συνήθως, η λεύκανση στο σπίτι είναι οικονομικότερη σε σχέση με τη λεύκανση στο ιατρείο.
  • Με τη λεύκανση στο σπίτι, χρειάζεται περισσότερος χρόνος ώστε να φτάσει το τελικό χρώμα συγκριτικά με τη λεύκανση στο ιατρείο.
  • Ορισμένα άτομα μπορεί να αποκτήσουν παροδική ευαισθησία στα δόντια κατά τη διάρκεια ή μετά τη λεύκανση στο σπίτι.

Πριν αποφασίσετε να κάνετε λεύκανση στο σπίτι, είναι σημαντικό να συζητήσετε με τον οδοντίατρό σας για να εξεταστούν οι καλύτερες επιλογές για την περίπτωσή σας.

7. Τι προετοιμασία πρέπει να κάνω πριν την λεύκανση;

Επίσκεψη στον οδοντίατρο: Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία λεύκανσης, είναι σημαντικό να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας για έναν ελέγχο. Ο οδοντίατρος θα εκτιμήσει την κατάσταση της υγείας των δοντιών σας και θα σας προτείνει την κατάλληλη μέθοδο λεύκανσης.

Καθαρισμός των δοντιών: Πριν τη λεύκανση, πρέπει οι επιφάνειες των δοντιών να είναι καθαρές. Ένας καλός καθαρισμός από τον οδοντίατρο θα απομακρύνει τη πλάκα και τη τρυγία από την επιφάνεια των δοντιών ώστε να εφαρμοστεί μετά το υλικό της λεύκανσης και να λευκανθούν ομοιόμορφα όλα τα δόντια.