Ολικές και Μερικές οδοντοστοιχίες

Oλικές οδοντοστοιχίες

Όταν έχουν χαθεί όλα τα δόντια, οι ολικές οδοντοστοιχίες είναι μία από τις λύσεις που προτείνεται. Έτσι ο ασθενής μπορεί ξανά να μασάει, να μιλάει σωστά και να έχει μία πιο νεανική εμφάνιση. Οι ολικές οδοντοστοιχίες επαναφέρουν την κάθετη διάσταση του προσώπου, που χωρίς τα δόντια μειώνεται. Με αυτόν τον τρόπο διορθώνονται έντονες ρυτίδες που δημιουργούνται γύρω από το στόμα και γενικά αποφεύγεται η εμφάνιση γερασμένου προσωπείου.

Smile Dental Care | Oλικές οδοντοστοιχίες
Smile Dental Care | Μερικές Οδοντοστοιχίες
Smile Dental Care | Μερικές Οδοντοστοιχίες

Μερικές Οδοντοστοιχίες

Στην περίπτωση που έχουν χαθεί αρκετά δόντια, αλλά όχι όλα , μία από τις λύσεις που υπάρχουν είναι η μερική οδοντοστοιχία.

Το μεγάλο τους πλεονέκτημα είναι ότι δίνουν λύση ακόμη και όταν δεν υπάρχει τελευταίο δόντι στήριγμα στο στόμα και ότι ακόμη και αν στο μέλλον χαθεί ένα ή παραπάνω δόντια πολλές φορές μπορεί να προστεθεί με πολύ μικρό κόστος στην ίδια την μερική οδοντοστοιχία. Έτσι ο ασθενής δεν αναγκάζεται να επιβαρυνθεί οικονομικά και χρονικά κάνοντας μία τελείως καινούρια εργασία, αλλά ‘’μεταποιεί’’ αυτήν που ήδη έχει.

Οι δύο κύριοι τύποι στήριξης των μερικών οδοντοστοιχιών είναι:

  • Με άγκιστρα, τα οποία τοποθετούνται στα δόντια-στηρίγματα εκεί όπου δεν φαίνονται όταν ο ασθενής μιλάει
  • Με συνδέσμους ακριβείας, τοποθετούνται μόνο σε δόντια που δεν έχουν καθόλου κινητικότητα, ενώ συνήθως τοποθετούνται στεφάνες σε τουλάχιστον δυο διπλανά δόντια (εφόσον υπάρχουν) για τη στήριξη τους. Η μερική οδοντοστοιχία κουμπώνει σε αυτούς τους συνδέσμους, οι οποίοι δεν είναι ορατοί.