Τερηδόνα και Σφραγίσματα

Τι είναι η τερηδόνα

Η τερηδόνα είναι μία νόσος που καταστρέφει τους σκληρούς ιστούς των δοντιών – αδαμαντίνη (σμάλτο) και οδοντίνη. Συγκεκριμένα, είναι η απώλεια αλάτων από τις επιφάνειες των δοντιών που προκαλείται από οξέα που παράγονται από μικρόβια του στόματος.

Αν η τερηδόνα δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να εξελιχθεί και να οδηγήσει στην πλήρη καταστροφή του δοντιού, με συνέπεια την απώλειά του.

Οι κυριότεροι παράγοντες που συμβάλλουν στη δημιουργία τερηδόνας είναι τα βακτήρια που προσκολλώνται πάνω στα δόντια (πλάκα), η συχνότητα κατανάλωσης ζαχαρούχων τροφών και η ανθεκτικότητα του ίδιου του δοντιού. Η τερηδόνα προσβάλλει άτομα όλων των ηλικιών. Επίσης, μπορεί να εμφανιστεί στη επιφάνεια της μύλης, της ρίζας και στα άκρα παλαιών εμφράξεων.

Τι είναι το σφράγισμα

Το σφράγισμα ενός δοντιού είναι η μέθοδος θεραπείας του από την τερηδόνα.

Όσο λιγότερο εκτεταμένη είναι η τερηδόνα, τόσο πιο επιφανειακό και μικρό θα είναι το σφράγισμα.

Ουσιαστικά, ο οδοντίατρος καθαρίζει το μολυσμένο τμήμα του δοντιού και στην θέση της βλάβης τοποθετεί ειδικά υλικά, ώστε να αποκατασταθεί το μέγεθος και η μορφολογία του.

Smile Dental Care | Τερηδόνα και Σφραγίσματα

Υλικά σφραγισμάτων

Υπάρχουν δυο κατηγορίες σφραγισμάτων. Η μία είναι τα σφραγίσματα αμαλγμάτος(μαύρα) και η άλλη τα σφραγίσματα ρητίνης(άσπρα). Τα ΄΄άσπρα΄΄ σφραγίσματα ρητίνης είναι πιο αισθητικά από τα ΄΄μαύρα΄΄, και εφόσον τα τελευταία χρόνια έχει βελτιωθεί σημαντικά και η αντοχή των υλικών ρητίνης, είναι η πρώτη επιλογή στις θεραπείες, εκτός αν οι συνθήκες του στόματος ή/και του περιστατικού δεν επιτρέπουν την τοποθέτησή τους.