Περιεμφυτευματίτιδα

Smile Dental Care | Περιεμφυτευματίτιδα

Η παρουσία μικροβίων γύρω από τα εμφυτεύματα μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή των περιεμφυτευματικών ιστών παρόμοια με τη φλεγμονή των περιοδοντικών ιστών παρουσία μικροβίων.

Οι περιμεφυτευματικές νόσοι ταξινομούνται σε δύο κατηγορίες:

Περιβλεννογονίτιδα

Η φλεγμονή των περιεμφυτευματικών ιστών περιορίζεται μόνο στους μαλακούς ιστούς, χωρίς απώλεια οστού. Η περιβλεννογονίτιδα είναι ανάλογη της ουλίτιδας στα δόντια. Αν δεν θεραπευτεί συνήθως εξελίσσεται σε περιεμφυτευματίτιδα, εάν όμως θεραπευτεί εγκαίρως μπορεί να αποκατασταθεί η υγεία των περιεμφυτευματικών ιστών.

Περιεμφυτευματίτιδα

Η περιβλεννογονίτιδα αν δεν θεραπευτεί εξελίσσεται σε περιεμφυτευματίτιδα, δηλαδή απώλεια και στηρικτικού οστού που περιβάλλει τα εμφυτεύματα. Συνήθως απαιτείται χειρουργική θεραπεία. Τα συμπτώματα των περιεμφυτευματικών νόσων αποτελούν η ερυθρότητα, η ευαισθησία και η αιμμοραγία των περιεμφυτευματικών ιστών.

Προδιαθεσικοί παράγοντες για την ανάπτυξη των περιεμφυτευματικών νόσων αποτελούν η παρουσία περιοδοντίτιδας, η πλημμελής στοματική υγιεινή, το κάπνισμα και ο διαβήτης.

Θεραπεία Περιεμφυτευματίτιδας
Smile Dental Care | Θεραπεία Περιεμφυτευματίτιδας
Συντηρητική – μη χειρουργική θεραπεία

Με ειδικά εργαλεία χειρός και υπερύχους που δεν καταστρέφουν την επιφάνεια του εμφυτεύματος το καθαρίζουμε. Στη συνέχεια χρησιμοποιούμε μια ειδική συσκευή σοδοβολής για την απομάκρυνση της υποουλικής πλάκας.

Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία όμως έχει αποδειχθεί ότι η συντηρητική θεραπεία δεν μπορεί πάντα να αναχαιτίσει την εξέλιξη της περιεμφυτευματίτιδας και χρειάζεται να προβούμε σε χειρουργική αντιμετώπιση της βλάβης. Πολλές φορές μπορεί να χρειαστεί η τοποθέτηση μοσχευμάτων για οστική ανάπλαση ή και η χορήγηση αντιβιοτικών. Η χρήση του διοδικού LASER  σε συνδυασμό με τη συντηρητική ή και χειρουργική θεραπεία έχει αποδειχτεί αποτελεσματική τα τελευταία χρόνια.

Περιεμφυτευματίτιδα και Laser

Το διοδικό laser Triplo προσφέρει απολύμανση του περιεμφυτευματικού θυλάκου και της επιφάνειας του εμφυτεύματος, απομακρύνοντας ταυτόχρονα τους φλεγμονώδεις μαλακούς ιστούς. Επιπλέον μέσα από την βιοδιέγερση των περιβάλλοντων υγιών ιστών ενισχύει και προάγει την ομαλή επούλωση χωρίς επιπλοκές.

Τα εμφυτεύματα έχουν αδρή επιφάνεια και σε περίπτωση παθολογίας τα μικρόβια συσσωρεύονται στις μικροεγγοπές των εμφυτευμάτων. Σε αυτές τις περιοχές μόνο το laser είναι ικανό να απολυμάνει πλήρως την περιοχή. Επίσης, η χρήση του διοδικού laser συνίσταται και στη διατήρηση των υγιών εμφυτευμάτων για την πρόληψη της περιεμφυτευματίτιδας και την καλύτερη και υγιέστερη μακροβιότητα των εμφυτευμάτων.