Τι είναι τα εμφυτεύματα – Χειρουργική Τοποθέτηση

Smile Dental Care | Εμφυτεύματα

Τι είναι τα εμφυτεύματα

Σε περίπτωση απώλειας ενός δοντιού λόγω τερηδόνας, περιοδοντικής νόσου ή ατυχήματος, η τοποθέτηση μονήρους εμφυτεύματος αντικαθιστά το δόντι με τη ρίζα του. Τα εμφυτεύματα είναι τεχνητές ρίζες κατασκευασμένες από τιτάνιο, ένα βιοσυμβατό υλικό.

Το τοποθετούμε με μια μικρή χειρουργική επέμβαση στη θέση του δοντιού ή των δοντιών που λείπουν. Η μέθοδος αυτή ονομάζεται οστεοενσωμάτωση. Εναποτίθεται δηλαδή νέο οστό σε στενή επαφή με την επιφάνεια του εμφυτεύματος, με αποτέλεσμα την ισχυρή πρόσδεση του εμφυτεύματος με το οστό.

Πλεονεκτήματα εμφυτευμάτων
έναντι των γεφυρών ή οδοντοστοιχιών

Τα εμφυτεύματα δεν θυσιάζουν την υγεία των παρακείμενων δοντιών.

Σε απώλεια περισσότερων δοντιών , γίνονται επι-εμφυτευματικά στηριζόμενες γέφυρες ή οδοντοστοιχίες για να αποκατασταθούν τα ελλείποντα δόντια.

Η τοποθέτηση εμφυτευμάτων δεν προκαλεί απορρόφηση οστού.

Οι επι-εμφυτευματικά στηριζόμενες οδοντοστοιχίες προσφέρουν μεγαλύτερη συγκράτηση σε σχέση με τις ολικές οδοντοστοιχίες.

Smile Dental Care | Εμφυτεύματα
Smile Dental Care | Μονήρες εμφύτευμα

Μονήρες εμφύτευμα

Smile Dental Care | Επιμεφυτευματική γέφυρα

Επιμεφυτευματική γέφυρα

Smile Dental Care | Επένθετες οδοντοστοιχίες επί εμφυτευμάτων

Επένθετες οδοντοστοιχίες επί εμφυτευμάτων

DSC_1006

Χειρουργική Τοποθέτηση

Τα εμφυτεύματα τοποθετούνται στη γνάθο με μικροχειρουργική επέμβαση σε συνθήκες ασηψίας, υπό τοπική αναισθησία.

Μετά τη χειρουργική επέμβαση περιμένουμε 6-12 εβδομάδες από τη τοποθέτηση του εμφυτεύματος για να πραγματοποιηθεί η οστεοενσωμάτωση.

Μετά μπορούμε να φορτίσουμε το εμφύτευμα, δηλαδή να τοποθετήσουμε την προσθετική αποκατάσταση. Υπάρχουν περιπτώσεις που μπορούμε να φορτίσουμε το εμφύτευμα άμεσα, δηλαδή μέσα σε 3 μέρες.

Πόσα χρόνια μπορούν να διατηρηθούν τα εμφυτεύματα;

Τα εμφυτεύματα μπορούν να διατηρηθούν στο φραγμό μέχρι και πάνω από 30 χρόνια. Αυτό βέβαια πάντα εξαρτάται από την εμπειρία του χειρουργού, την ποιότητα των εμφυτευμάτων, τη τεχνική τοποθέτησης τους, καθώς και από την τήρηση των κανόνων στοματικής υγιεινής.

Η συνολική υγεία του ασθενούς και οι τακτικοί επανέλεγχοι από τον Περιοδοντολόγο αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι για την επιτυχία των εμφυτευμάτων η οποία αγγίζει το ποσοστό 98-99% σε μελέτες που φτάνουν τα 15 χρόνια.

Τι να περιμένω μετά την τοποθέτηση του εμφυτεύματος

Όπως το δόντια απαιτούν στοματική φροντίδα στο σπίτι και τακτικούς επανελέγχους, έτσι και τα οδοντικά εμφυτεύματα απαιτούν την ίδια φροντίδα. Ο κάθε ασθενής έχει την ευθύνη για τη διατήρηση και μακροζωία των εμφυτευμάτων.

Για τη διατήρηση λοιπόν τα εμφυτευμάτων χωρίς οδοντική πλάκα, το βούρτσισμα και η χρήση μεσοδόντιων βουρτσών κρίνεται απαραίτητη.

FAQs – Συνήθεις Ερωτήσεις

1. Πόσα εμφυτεύματα δοντιών μπορώ να βάλω;

Δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των εμφυτευμάτων που μπορεί να τοποθετηθούν, αρκεί να υπάρχει το απαραίτητο οστό και η απόσταση από σημαντικά ανατομικά μόρια.

2. Πονάνε τα εμφυτεύματα δοντιών;

Δεν υπάρχει πόνος ούτε κατά τη διάρκεια ούτε μετά τη χειρουργική τοποθέτηση των εμφυτευμάτων , καθώς όλη η διαδικασία πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία, και έπειτα χορηγούνται παυσίπονα το πολύ για 1-2 ημέρες.

3. Μπορούν να υπάρξουν επιπλοκές;

Ο σημαντικότερος παράγοντας στο να διασφαλιστεί η επιτυχία της χειρουργικής τοποθέτησης εμφυτευμάτων ώστε να μην υπάρξουν επιπλοκές είναι η επιλογή του κατάλληλου Περιοδοντολόγου, ο οποίος θα είναι άρτια καταρτισμένος και πλήρως εξειδικευμένος, όπως και έμπειρος, ώστε να παρέχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με τη μέγιστη ασφάλεια. Είναι ωφέλιμο ωστόσο να γνωρίζουμε ότι 95% των εμφυτευμάτων τοποθετούνται με απόλυτη επιτυχία και ασφάλεια και προσφέρουν οριστικό αποτέλεσμα.

4. Μπορεί να γίνει η επέμβαση σε μια μέρα ή θα χρειαστούν περισσότερα ραντεβού;

Η χειρουργική τοποθέτηση εμφυτευμάτων πραγματοποιείται σε μία μόνο συνεδρία υπό τοπική αναισθησία χωρίς πόνο.

5. Πρέπει να σταματήσω το κάπνισμα πριν την επέμβαση;

Είναι γνωστό ότι το κάπνισμα επηρεάζει τη στοματική κοιλότητα αρνητικά, καθώς επιβραδύνει τη διαδικασία επούλωσης μετά τη χειρουργική τοποθέτηση οδοντικού εμφυτεύματος, λόγω της μειωμένης ροής του αίματος στα ούλα. Αυτό ενδέχεται, φυσικά, να οδηγήσει σε αποτυχία του οδοντικού εμφυτεύματος, ενώ υπάρχουν πολλές έρευνες που δείχνουν ότι οι ασθενείς που καπνίζουν έχουν μεγαλύτερα ποσοστά αποτυχίας συγκριτικά με τους μη καπνιστές. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως ένας καπνιστής ασθενής απαγορεύεται να προβεί σε χειρουργική τοποθέτηση εμφυτεύματος, αλλά αντιθέτως, ότι το καλύτερο είναι να σταματήσει το κάπνισμα μια εβδομάδα πριν τη χειρουργική επέμβαση και να μην καπνίσει τουλάχιστον για ένα μήνα μετά τη χειρουργική τοποθέτηση εμφυτεύματος.

6. Ποια είναι τα καλύτερα εμφυτεύματα;

Υπάρχουν διαφορετικές ποιότητες μεταξύ των οδοντικών εμφυτευμάτων. Στη κλινική Smile Dental Care επιλέγουμε εμφυτεύματα από εταιρείες που πληρούν τα απαραίτητα πρότυπα πιστοποίησης σχετικά με τη καθαρότητα της επιφάνειας των εμφυτευμάτων όσο και της ακρίβειας στην σύνδεση μεταξύ των προσθετικών εξαρτημάτων. Στην Κλινική μας συστήνουμε κυρίως τα Νο1 εμφυτεύματα σε ποιότητα παγκοσμίως Biohorizons, MIS και Straumann τα οποία συνδέονται με εφόρου ζωής εγγύηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιούμε και άλλες εταιρείες, ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς.

7. Πόσο σύντομα μετά την εξαγωγή δοντιού μπορούν να εφαρμοστούν εμφυτεύματα;

Ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενή, δημιουργείται ένα εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας. Ένα εμφύτευμα μπορεί να τοποθετηθεί αμέσως μετά την εξαγωγή ενός δοντιού με ή χωρίς την προσωρινή αποκατάσταση ή 2-3 μήνες μετά την εξαγωγή του.