Ουλίτιδα

Smile Dental Care | Ουλίτιδα

Τι ορίζεται ως ουλίτιδα?

Η ουλίτιδα είναι η φλεγμονή των ούλων που εμφανίζεται με ερυθρότητα, αιμορραγία και διόγκωση των ούλων, χωρίς να προσβάλλεται το οστούν (κόκκαλο). Είναι πλήρως αντιστρεπτή νόσος. Οι διογκώσεις των ούλων μπορεί να εμφανιστούν σε πιο έντονη μορφή υπό την χρήση φαρμάκων και ορμονικών διαταραχών, αλλά και από την παρουσία συστηματικών νοσημάτων (σακχαρώδης διαβήτης). Αν η ουλίτιδα δεν διαγνωσθεί και αντιμετωπιστεί εγκαίρως τότε μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα.

Θεραπεία Ουλίτιδας

Η θεραπεία της ουλίτιδας αποτελείται από την απομάκρυνση μαλακών και σκληρών μικροβιακών εναποθέσεων από την επιφάνεια των δοντιών.. Το σημαντικότερο κομμάτι της θεραπείας όμως ώστε να είναι αποτελεσματική συνίσταται στην εκμάθηση του ασθενή για σωστή στοματική υγιεινή, δηλαδή σωστό βούρτσισμα και χρήση μεσοδόντιων βουρτσών για να μην μείνουν μικρόβια τα οποία θα προσκολληθούν εκ νέου στην επιφάνεια των δοντιών, δημιουργώντας νέες εναποθέσεις.

FAQs – Συνήθεις Ερωτήσεις

1. Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο ουλίτιδας;

Κακή Στοματική Υγιεινή: Η έλλειψη τακτικού βουρτσίσματος και χρήσης οδοντικού νήματος μπορεί να οδηγήσει στην δημιουργία πλάκας, συμβάλλοντας έτσι στην ουλίτιδα.

Συστηματικές Ασθένειες: Ορισμένες συστηματικές ασθένειες, όπως η διαβήτης, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ουλίτιδας υπό την μορφή διογκομένων ούλων.

Ορμονικές Αλλαγές: Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, της περιόδου ή της εφηβείας μπορούν να επηρεάσουν την υγεία των ούλων.

Ανεπαρκής Οδοντιατρική Φροντίδα: Η έλλειψη τακτικών επισκέψεων στον οδοντίατρο για καθαρισμό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης της ουλίτιδας

2. Είναι η ουλίτιδα μεταδοτική;

Η ουλίτιδα δεν είναι μεταδοτική νόσος. Ο κύριος παράγοντας για τη φλεγμονή των ούλων είναι η δημιουργία μαλακών και σκληρών μικροβιακών εναποθέσεων από την επιφάνεια των δοντιών.

3. Πως να βουρτσίσω τα δόντια μου εάν έχω ουλίτιδα;

Συνίσταται η χρήση μαλακής οδοντόβουρτας με γωνία 45 μοίρες προς τα δόντια. Χρησιμοποιούμε κυκλικές απαλές κινήσεις ώστε να απομακρύνουμε αποτελεσματικά τα μικρόβια που συσσωρεύονται στην επιφάνεια των δοντιών.

4. Πονάει η θεραπεία της ουλίτιδας;

Όλες οι θεραπείες μπορούν να είναι εντελώς ανώδυνες με τη χρήση της απαραίτητης αναισθησίας. Κατά γενική ομολογία όμως η θεραπεία ουλίτιδας δεν είναι επίπονη.

5. Υπάρχουν οδοντόκρεμες ειδικές για την καταπολέμηση της ουλίτιδας;

Φυσικά και υπάρχουν οδοντόκρεμες καθώς και στοματικά διαλύματα για την καταπολέμηση της ουλίτιδας. Είναι σκευάσματα με ειδικό αντισηπτικό παράγοντα και πωλούνται αποκλειστικά στα φαρμακεία.

6. Θα πρέπει να πάρω αντιβίωση για την θεραπεία της ουλίτιδας;

Χορήγηση αντιβιωτικής κάλυψης για τη πρόληψη της μικροβιαιμίας συνίσταται μόνο εάν υπάρχει καρδιολογικό πρόβλημα, ενίοτε και σε υπάρχουσα ελκονεκρωτική ουλίτιδα και η οποία είναι αρκετά σπάνια. Στη θεραπεία της κοινής ουλίτιδας δεν κρίνεται απαραίτητη η λήψη αντιβιοτικού.

7. Πόσο σύντομα μετά την εξαγωγή δοντιού μπορούν να εφαρμοστούν εμφυτεύματα;

Ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενή, δημιουργείται ένα εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας. Ένα εμφύτευμα μπορεί να τοποθετηθεί αμέσως μετά την εξαγωγή ενός δοντιού με ή χωρίς την προσωρινή αποκατάσταση ή 2-3 μήνες μετά την εξαγωγή του.